Gezinnen

Niemand staat op zichzelf. Ieder is dochter, zoon, veel van ons zijn zus, broer, vader, moeder, opa of oma. We starten met het probleem waar 1 van jullie last van heeft. Denk aan schoolangst, (weigeren naar school te gaan, onduidelijk waarom), teveel ruzie tussen broers/zussen, gepest worden, te lang niet zindelijk worden, je kind luistert niet, je ziet jezelf als ouder voortdurend schreeuwen, er is sprake van drugsgebruik.

Als je met mij werkt, gaan we uitzoeken welk effect, welke wisselwerking er is tussen jullie als gezin. Hoe gaan jullie ermee om, hoe gaat het met de aandacht verdeling, hoe wordt er leiding gegeven. Een gezin ben je samen. Mijn ervaring is dat gezinnen sterk kunnen zijn, als ze doorhebben hoe ze elkaar kunnen steunen i.p.v. tegenwerken. Als ouder heb je daar natuurlijk een andere rol in als het kind, maar ieder levert op zijn/haar manier een bijdrage. En dan blijkt dat zelfs de meest onhandelbare puber, of het meest dreinende kleutertje, hier baat bij heeft. Hoe gaat dat: enkele gezinsgesprekken (dat kan ook thuis), steeds afgewisseld met gesprekken met ouders apart, en als het past bij het probleem, ook kind(eren) apart.

Eenoudergezinnen en samengestelde gezinnen staan voor een nieuwe situatie. Veelal gaan kinderen in de week naar beide ouders.
Vader of moeder vindt een nieuwe partner die soms al kinderen heeft. Allerlei veranderingen die spanningen op kunnen leveren. Herken je dit? Bijvoorbeeld als je kinderen in de pubertijd komen, of dat je als stiefouder blijft worstelen met je rol en je het nooit goed lijkt te doen. Zo lastig om grenzen te stellen, omdat je je kind ook begrijpt.

Familie-opstellingen

Een speciale vorm van (gezins)therapie is het werken met familie-opstellingen:
Dit werkt krachtig om het onderliggend patroon in problemen weer te geven en hier los van te leren komen. Als ouders kun je bijvoorbeeld, ongemerkt, iets meenemen uit je eigen ouderlijk nest, en dat bij je kinderen neerleggen. Bijvoorbeeld hard schrikken van ruzie, of je eigen angst/verlegenheid in sociale contacten voordoen. Kinderen reageren op wat je voorleeft, niet op wat je zegt, en juist dat voorleven ben je niet bewust.

Hoe

In een opstelling met mensen of dingen, maken we het emotioneel/energetisch krachtenveld zichtbaar. Je gaat ontdekken dat je er meer keuze-vrijheid in hebt, dan je tot nu toe dacht.

Hierdoor kun je je eigen koers leren varen en een nieuwe balans voor jezelf en in je gezin creëren. Het levert je vrijheid, zelfvertrouwen en gezelligheid op voor jezelf en/of de anderen in je gezin.