Als je veel hebt meegemaakt als gezin en voor zware uitdagingen staat, dan lukt het niet meer met alleen je goede wil. Wij kunnen je hulp bieden met 1op1 interventies, of met meerdere gezinsleden samen. To the point, met humor en liefdevol, zodat ieder van jullie mee kan bewegen. Gezinstherapie, als gesprekken, met hulpmiddelen zoals opstellingen (met playmobiel of Cars autootjes).
Naar een sterk team als gezin
Voor wie?
Herkennen jullie dit: dat je als ouders ervaart op afstand gehouden te worden, of dat je niets kunt of mag betekenen voor je kind. En dat je tegelijk je zorgen maakt over problematisch gedrag of over het terugtrekken van je kind. Wat vaak speelt, is dat kinderen (klein en groot) zijn gaan denken dat ouders hen toch niet begrijpen, niet gaan luisteren en niet serieus gaan nemen. Of dat ze over zichzelf denken dat ze beter niet “tot last” kunnen zijn. Dit kunnen ze ook als beeld over zichzelf ontwikkelen: ik ben toch maar die “lastige, luie, ik kan niets goed” etc. Vaak niet zo duidelijk uitgesproken, maar verborgen. Je kunt ons inzetten als je te maken hebt met een verstoorde emotionele verbinding in je gezin. Dat kan er zo uit zien:
- Hoogoplopende ruzies.
- Omgang met AD(H)D, gedrags-, sociale, concentratie- of leerproblemen.
- Spanningen rond echtscheiding, nieuw samengesteld gezin.
- Onzekerheid en faalangst.
- Somberheid en suïcidaliteit.
- Problemen in de familiaire sfeer.
- Fysieke en/of mentale problemen.
- Stiltes en onderlinge verwijdering.
- Langs elkaar heen leven
Wat doe je?
Als je bij ons komt voor hechtingsgerichte gezinstherapie, werken we aan drie doelen: het herstellen van vertrouwen, aan het versterken van gezinsrelaties, en aan het zelfgevoel van het kind. Doel 1: is dat je kind /puber vertrouwen – terug- krijgt om problemen te delen met jullie. Doel 2: dat jullie als ouders je kind zó ondersteunen dat die zich gehoord en begrepen voelt en dat je jezelf daartoe ook in staat voelt. Doel 3: dat het beeld van het kind van zichzelf wordt “ dat het de moeite waard is” en daardoor vertrouwen in zichzelf heeft en autonoom van binnenuit wordt (niet als “afzetten tegen), en zijn/haar emoties kan leren reguleren.
Het contact verbeteren en de relaties versterken is natuurlijk niet altijd makkelijk omdat er vaak veel gebeurd is. Ieder kan moeilijke emoties hebben hierdoor, waar je het liefst ver vandaan blijft. En zo bescherm je je om niet opnieuw gekwetst te worden door de ander. We helpen jullie bij het omgaan met die emoties. We werken aan een veilige emotionele verbinding binnen het gezin. Het doel is om ruimte te creëren voor een open dialoog waarin gevoelens kunnen worden besproken. Jullie als ouders worden gezien als deel van de oplossing, het kind NIET als het probleem, en je wordt gesteund om met empathie te luisteren naar de pijn van je kind. Je wordt zelf geholpen om alle frustraties, machteloosheid en andere moeilijk emoties te verwerken, zodat je ook KUNT luisteren en steunen. Soms is het passend en voldoende om relatietherapie te volgen.
Hoe vaak?
We werken op maat. Hoeveel en wat er precies nodig is, spreken we samen af. Houd rekening met een tiental sessies. Je zult afwisselend samen als ouders komen, en/of samen met je kind erbij, en/of ook het kind alleen. Dit laatste ligt ook aan de leeftijd. Deze gesprekken wisselen zich af. In het begin zal de therapeut voor jullie de emotionele laag verwoorden, en ingaan op wat er speelt en hoe begrijpelijk dat is. Verderop zal er gewerkt worden aan opener en begripvolle reacties op elkaar. En komt het accent op de kracht, plezier en warmte voor elkaar van jullie onderling. En op jullie kind wat in contact met jullie stappen zet in zelfstandigheid.
Wat is de basis voor onze gezinstherapie?
Vanuit de hechtingsgerichte methode die we inzetten, zijn er deze uitgangspunten:
- Teleurstellingen, pijn en zorgen zijn samen beter te dragen dan in je eentje.
- Gezinsbanden verbeteren en de veerkracht wordt bevorderd.
- Herstellen van het vertrouwen in elkaar én in jezelf.
- Elkaar van binnenuit beter gaan begrijpen.
- Ouders helpen om emotioneel weer beschikbaar te zijn voor hun kinderen.
- Samen gaan we op onderzoek uit naar wat er precies speelt, welke patronen steeds terugkeren en wat er nodig is om harmonie te laten terugkeren.
Meerdere manieren worden ingezet, ABFT, DDP en EFFT worden ingezet. De rode draad hiervan is dat het gaat om een goed onderbouwde vorm van therapie die erop gericht is een gezin weer samen te brengen. Jullie als ouders zetten jezelf- weer- in om de kinderen te steunen in wat ze nodig hebben en voelen je ondersteund door elkaar als ouders en door ons als therapeut. Door de therapie ontwikkelen je kinderen én jullie zelf meer zelfvertrouwen en krijg je een nieuw, positief, beeld over relaties en over jezelf. Ook leren kinderen zo beter omgaan met tegenslag en openstaan voor nieuwe ervaringen.
Ervaringen
Veel gestelde vragen
Hoe snel kunnen wij een afspraak maken?
Over het algemeen kun je bij ons binnen vier weken aan de slag.
Werken jullie ook s‘avonds?
Incidenteel werkt Gijs met starttijd rond 19.30. Elly heeft laatste startijd 17.00 uur
Hoe lang duren de sessies?
Onze sessies lopen tussen 1 en 1,5 uur.
Hoe kan ik afzeggen?
Let op! Wil je ruim van tevoren een afspraak afzeggen of wijzigen, per e-mail of WhatsApp. Als dat 48 uur of minder van tevoren gebeurt, wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Omzetten naar Zoom afspraak of dat 1 van de 2 komt, kan ook. Overleg even met ons!
Hoe werkt het met betalen?
Betaling: dezelfde dag, na ontvangst factuur, betaling via iDEAL of per bankoverschrijving. Wij e-mailen de factuur om zelf (digitaal) te declareren.
Wat wordt er vergoed vanuit de verzekeraar?
Afhankelijk van de problematiek en je aanvullende verzekering kun je declareren bij je ziektekostenverzekering. Meestal betekent dit dat er nog een bijdrage per gesprek voor eigen rekening komt. Het is je eigen verantwoordelijkheid om hier inzicht in te houden.
Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar.
Werken jullie naast live sessies in de praktijk ook met videobellen?
In de coronatijd hebben wij ontdekt dat werken met videobellen (Zoom) een krachtige manier van gesprekken voeren oplevert. Jullie kunnen dan ervaren hoe het is om (veilige)relatiegesprekken te voeren in je eigen woonomgeving. Het kan ook zijn dat jullie een tijd verder weg wonen en dan is videobellen een fijn alternatief
Zijn er ook gesprekken alleen met de ouders?
Ja jullie als ouders zijn belangrijk als hulpbron voor hun kind(eren). Wij werken met jullie apart om je te helpen je kinderen te ontvangen. Jullie leren jezelf weer in te zetten om de kinderen te steunen in wat ze nodig hebben. Daarbij leren jullie je – weer- ondersteund te worden door elkaar als ouders.
Wat is Hechtingsgerichte gezinstherapie
Hechtingsgerichte gezinstherapie is een specifieke vorm van gezinstherapie waarbij de nadruk wordt gelegd op de hechting tussen de gezinsleden. (Ben je er voor mij, mag ik mezelf zijn, ontspan ik me bij je) Hechting tussen kind en ouders of verzorgers is enorm belangrijk voor de (emotionele) ontwikkeling van het kind. Ook leert het kind op deze manier gezonde relaties aangaan in de toekomst. Als hier iets mis in gaat, is de kans groot dat het kind hier op latere leeftijd last van krijgt. Het doel van hechtingsgerichte gezinstherapie is de blokkades op te merken en te werken aan het herstellen van een veilige basis voor alle gezinsleden.
Heb je nog meer vragen over de gezinstherapie? Lees dan verder bij onze veel gestelde vragen
Heeft u een vraag?
Bij ons kun je rekenen op een heldere, directe en invoelende manier van begeleiden, als wachten niet meer kan.
We beantwoorden je mails of appje op werkdagen. We hebben plaats binnen vier weken, soms eerder.
We horen graag van je!