Skip to main content

Emotionally Focussed Therapy: het werkt!

Liefde is geen geheim maar een eeuwenoude survivalcode in je hersenen. Je zoekt/ test of de ander er is voor je. We gaan jullie twee – weer- leren die te herkennen en er vat op te krijgen. Zodat je samen in staat bent om emotionele verbinding te herstellen voorbij oude pijn, zonder in afweerpatronen te moeten schieten.

Voor wie?

Wellicht denkt één van jullie aan uit elkaar gaan, of denk je: ” is dit het nu, moet ik het hier mee blijven doen?” Of: “ik krijg toch verwijten, het is nooit goed genoeg voor haar/hem”, en merk je dat je met reserve op de ander reageert. In je relatie met je partner, wil je je graag veilig, voelen, jezelf voelen, begrepen en gezien worden. Als dat niet lukt, is dat een pijnlijke ervaring. Ieder van ons probeert daar op zijn eigen manier antwoord op te geven en door te blijven gaan. Soms levert dat een heel eenzaam gevoel op, of veel frustratie, en probeer je afleiding hiervan te zoeken. Ook kan het zijn dat je probeert te bespreken waar je mee zit, maar dat het niet oplevert wat je wilt. Als je dit herkent en er mee aan de slag wilt, kunnen we starten. De therapievorm die we toepassen, is niet geschikt als er geweld in je relatie speelt. Ook vraagt het van jullie samen op een afspraak te komen. Speelt er een affaire met een 3e of wil je scheiden, dan kunnen wij jullie helpen om hier goed uit te komen.

Stap voor stap naar weer genieten

We zullen met jullie het patroon van reageren op elkaar onderzoeken, en ieder ruimte en aandacht geven om zijn deel in te brengen. Als dat helder is, kunnen we een stap zetten naar de achterliggende behoefte en vraag, waar je mee zit. Stap voor stap begeleiden we jullie om –opnieuw- je te verbinden met elkaar op een manier waarbij je voelt dat je bij elkaar terecht kunt. Daarbij zul je gaan ervaren dat er weer ruimte ontstaat voor plezier, samen iets ondernemen, dat je weer echt praat en geniet van elkaar. Je werkt met 1 therapeut, en we werken vanuit dezelfde methodiek, daarom staat er “wij”. Als je liever twee therapeuten wilt, kan dat zeker.

EFT: het werkt!

Drie stappen:

  • Je leert het patroon herkennen: hoe hou je elkaar gevangen binnen vaste reacties.
  • Je benoemt je angsten en behoeften binnen dat patroon; je komt in gesprek waar het echt over gaat.
  • En tot slot stap je uit je patroon en leer je elkaar hulp, steun en begrip te vragen.

Het resultaat: elkaar helpen en ondersteunen bij negatieve emoties. In plaats van behoedzaam of zich te gaan verdedigen of beschermen, is er weer openheid en durf je risico’s te nemen tav van elkaar. Weg van de machteloosheid naar een actief vormgeven van je relatie samen.

Het aantal gesprekken varieert, we doorlopen zeven stappen, “thema’s“, en daar zijn vijf tot ’50’ sessies voor nodig, afhankelijk van de problematiek.

Patroon van aanjager- terugtrekker

Als paar heb je vaak een min of meer vast patroon hoe ruzies, verwijten of juist afstand/ langs elkaar heen leven verloopt. Er is bijvoorbeeld een rolverdeling van beschuldiger-terugtrekker. Hoe harder je dingen aankaart, hoe meer de ander er eigenlijk al niet is. Of dat nu letterlijk gebeurt of meer op emotioneel vlak. Vaak leer je dan om strategieën te ontwikkelen om de ander toch je wens te laten vervullen, en zeg je heel indirect wat er nodig is voor jou.

Zoek de boef

Een andere rolverdeling is van beschuldigen-tegenbeschuldiging. Je wilt graag begrip voor hoe het voor je is, je wilt graag iets veranderen, en de anderen laat verbaal of non-verbaal merken dat hij/zij juist last heeft van iets van jou.

Eiland-eiland

Een derde rolverdeling die vaak voorkomt, is dat je elkaar zoveel mogelijk met rust laat en vermijdt om het elkaar lastig te maken. Dat kan ogenschijnlijk in harmonie gaan.

We hebben elkaar nodig

Wij voelen als mens precies aan, als de ander niet reageert op wat we eigenlijk nodig hebben. Vaak kun je dat niet onder woorden brengen maar “weet“ je het wel. Er is steeds meer over bekend dat de behoefte aan veiligheid, ook wel hechting, voor volwassenen een levensvoorwaarde is, en dat je daar nooit “klaar“mee bent. In het verleden werd gedacht dat alleen kinderen gevormd worden door de kwaliteit van de veilige hechtingsrelatie met hun ouders. Inmiddels weten we dat je als volwassene op zoek blijft naar je gezien weten, bij iemand welkom zijn, je veilig voelen. Als dat er niet is, belemmert dat je ontwikkeling als volwassene. Je kunt er psychische klachten door ontwikkelen en je kunt er last van hebben in je activiteiten buitenhuis. Niet alleen als je in “diepe crisis“ bent, ook als er ogenschijnlijk niet zoveel speelt, omdat jullie daar je eigen oplossingen voor zoeken. Vaak grijp je bij het toepassen van eigen oplossingen terug op patronen die je uit zelfbescherming vroeger al hebt aangeleerd. Bijvoorbeeld: heel hard gaan werken, vrienden of hobby‘s met anderen ontwikkelen, weinig leren verwachten, vooral samen over de kinderen praten en niet over jezelf, steeds weer positieve intenties hebben, waarbij je vergeet te voelen hoe het voor je is. Wellicht heb je door dat je een soort “spel“ met elkaar speelt, met vaste passen, maar weet je niet hoe dat te wijzigen.

Basaal speelt de vraag voor ons in liefdesrelaties: “Ben je er voor me, als ik je nodig heb?“

Onze reacties, als we hier niet zeker van zijn, zijn erop gericht de ander erbij te halen. Ook al doen we dat soms zeer onhandig en zelfs beschadigend. Ook als je meer de zwijger bent of ruzies ontloopt, doe je dat vaak om erger te voorkomen. En deze reacties verklaren dan ook dat je zo heftig kunt reageren op ogenschijnlijk kleine dingen, waar je ook zelf verbaasd over kunt staan.

Het is voor jezelf en voor je relatie belangrijk om wanneer je er niet zelf uitkomt, hulp te zoeken. Meer informatie en tips om zelf aan de slag te gaan, kun je vinden in het boek: Houd me vast, van Sue Johnsson de grondlegger van Emotionally Focussed Therapy (EFT).

Bestellen op bol.com

Ervaringen

De verwijdering is teruggedraaid en we luisteren weer naar elkaar. Er is uitzicht op een toekomst samen. Elly en Gijs zijn beide zeer bekwame therapeuten en de dynamiek tussen deze 2 mensen is een voorbeeld voor hoe je met elkaar zou willen omgaan. Niet twijfelen maar doen! Ik had niets te verliezen en heb alles weer gewonnen.

“Gijs is in staat om op onverwachte momenten interventies te doen, die het proces openbreken. Hij doet dat op zo’n authentieke manier dat je je er door laat raken en bereid bent je te laten ontregelen.”

‘Een investering die zich gegarandeerd terugbetaalt’.

We konden het niet meer alleen en kwamen via, via bij HouMeVast. Gijs luistert goed, analyseert en haakt in op wat op dat moment een belangrijke kwestie is en kadert dat dan ook mooi af. Beiden komen goed aan bod en beiden geeft hij telkens iets mee waar je echt wat mee kan. Er wordt dan dieper op iets in gegaan en uitgeplozen waarom je zo in een bepaalde emotie kan raken. Zo werk je samen, maar ook ieder aan een eigen stuk waar de ander dan bij is en daardoor jou ook weer beter begrijpt. We snappen elkaar nu beter en hebben meer waardering en acceptatie voor elkaar. We staan opener voor elkaars gevoel en beleving. Ik heb meer inzicht gekregen in bepaalde dingen die ik voel en beleef, waarom het zo is en hoe ik er beter mee om kan gaan. Er zijn nog veel stappen te zetten, maar ik kijk er elke keer weer naar uit om naar HouMeVast te mogen, weer wat inzicht te verkrijgen en handvatten om mee verder te gaan.

Ik had al een tijdje relatieproblemen waar ik zelf niet meer uitkwam. Hiervoor heb ik een aantal gesprekken alleen en daarna ook samen met mijn partner met Elly gevoerd. Elly heeft ons een hele respectvolle manier begeleid. Er was voor ons beiden ruimte was om onze gevoelens te uiten en hier was ook echte aandacht voor. Elly komt snel tot de kern van het probleem door haar sterke analyserings- en inlevingsvermogen. Ze kan haarscherp aangeven welke terugkerende patronen een rol spelen maar ook waar je kracht ligt en hoe je die kunt gebruiken. Het traject wat ik bij Elly heb gevolgd is voor mijzelf zeer waardevol geweest omdat het mij inzichten heeft gegeven en genoeg kracht om weer verder te kunnen met mijn relatie. Vooraf dacht ik dat het echt niet meer ging lukken tussen ons.

Veel gestelde vragen

Hoe snel kunnen wij een afspraak maken?

Over het algemeen kun je bij ons binnen vier weken aan de slag.

Werken jullie ook s‘avonds?

Incidenteel werkt Gijs met starttijd rond 19.30. Elly heeft laatste startijd 17.00 uur

Hoe lang duren de sessies?

Onze sessies lopen tussen 1 en 1,5 uur.

Hoe kan ik afzeggen?

Let op! Wil je ruim van tevoren een afspraak afzeggen of wijzigen, per e-mail of WhatsApp. Als dat 48 uur of minder van tevoren gebeurt, wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Omzetten naar Zoom afspraak of dat 1 van de 2 komt, kan ook. Overleg even met ons!

Hoe werkt het met betalen?

Betaling: dezelfde dag, na ontvangst factuur, betaling via iDEAL of per bankoverschrijving. Wij e-mailen de factuur om zelf (digitaal) te declareren.

Wat wordt er vergoed vanuit de verzekeraar?

Afhankelijk van de problematiek en je aanvullende verzekering kun je declareren bij je ziektekostenverzekering. Meestal betekent dit dat er nog een bijdrage per gesprek voor eigen rekening komt. Het is je eigen verantwoordelijkheid om hier inzicht in te houden.

Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar.

Werken jullie naast live sessies in de praktijk ook met videobellen?

In de coronatijd hebben wij ontdekt dat werken met videobellen (Zoom) een krachtige manier van gesprekken voeren oplevert. Jullie kunnen dan ervaren hoe het is om (veilige)relatiegesprekken te voeren in je eigen woonomgeving. Het kan ook zijn dat jullie een tijd verder weg wonen en dan is videobellen een fijn alternatief

Hoeveel sessies hebben wij nodig?

Wie denkt in een enkel gesprek de relatie te kunnen redden, komt bedrogen uit. Verandering heeft tijd, liefde en aandacht nodig.

Wij bieden begeleiding op maat. Een vuistregel is dat we in een aantal sessies (ongeveer zeven) met elkaar inzicht in je/jullie problemen krijgen, en zorgen dat het minder escaleert.  Je leert wat je kunt doen. Dat geeft opluchting en soms kun je daar prima – een tijd- mee verder. Om echte verandering te krijgen die blijvend is, is het vaak nodig om ongeveer een jaar lang aan het werk te zijn, bijvoorbeeld in het begin tweewekelijks en later eens per maand. Dan lukt het om ook de onderliggende pijnlijke ervaringen te verwerken en elkaar weer open en nieuwsgierig te benaderen. Dit geldt voor relatie, individu en gezin…

Wat doen wij verkeerd?

Jullie zijn niet de enige die in hun relatie tegen problemen aanlopen. Ieder stel ervaart wel eens conflicten of een moeilijke periode. Soms is het tijdelijk en kun je het samen oplossen. Maar juist voor relatieproblemen is het kenmerkend dat ze zichzelf versterken en je er gemakkelijk samen in vastloopt. Zie dat niet als een zwaktebod maar gun jezelf en je relatie hulp om samen de knoop te ontwarren en de schat te delven die daar negen van de tien keer te vinden is.

Hebben wij iets aan relatietherapie terwijl we vinden dat wij een goede relatie hebben?

Het kan zeker bijdragen aan emotionele verdieping en verbinding wanneer je samen je hechting-geschiedenis onderzoekt en met elkaar deelt. Je kunt elkaar zo weer als nieuw zien, dieper weten/ervaren wie de ander is, jezelf bent en wat je sterke verhaal samen is.

Wat kunnen we zelf doen?

Jullie kunnen zelf het boek Houd Me Vast van Sue Johnson gaan lezen en met gerichte vragen bij ons komen. Dat doe je dan voor de onderwerpen of situaties waar samen het boek doornemen niet genoeg voor helpt.

Begeleiden jullie een stel met jullie tweeën?

Als jullie het willen, begeleiden wij met zijn tweeën. Let wel dat je dan voor twee therapeuten betaalt.

Kun ik ook in relatietherapie met een familielid?

Ja, je kunt zeker in relatietherapie met een familielid. Een relatie is niet per se een liefdesrelatie. Het kan ook gaan om een vriendschappelijke relatie of een familierelatie. Ook in andere relaties dan een partnerrelatie kunnen onenigheden voorkomen of kan het zijn dat de emoties soms hoog oplopen. Zaken bespreekbaar maken met een professional kan jullie helpen om de lucht te klaren, zodat je beter met elkaar verder kunt.

Heb je nog meer vragen over de relatietherapie?  Lees verder deze veel gestelde vragen

Heeft u een vraag?

Bij ons kun je rekenen op een heldere, directe en invoelende manier van begeleiden, als wachten niet meer kan.

We beantwoorden je mails of appje op werkdagen. We hebben plaats binnen vier weken, soms eerder.

We horen graag van je!

Mail ons
× Kan ik je ergens mee helpen?